commissies
      -   gebruikers
      -   pr
      -   toekomst
      -   redactie
      -   hippotherapie

 agenda

 evenementen

English website   site web français   
startpagina   sitemap   inloggen   

 

Verslag Werk clinic

20-03-2010, Tongre Notre Dame

Na de nodige organisatorische contacten, zoals men dat pleegt te noemen, was het dan zover! Zaterdag 20 maart 2010, onze eerste werkclinic op hoeve “de Mondanges” in Tongre-Notre- Dame zou om 14.00 uur van start gaan. Ik had me voorgenomen om een ietsje vroeger ter plekke te zijn om samen met Pieter en Nele de deelnemers te ontvangen maar toen ik daar rond 13.50 uur toekwam was Pieter aan een deel van de groep al volop uitleg aan ’t geven over z’n koeien, z’n geiten, enz, enz. Dus nog wat handjes schudden en kennis maken om vervolgens met het serieuze werk te beginnen.
Eerst en vooral een woordje uitleg gekregen over de verschillende werktuigen: de maaibalk, de hooikeerders, de zaaimachine, de ploeg, de rol, enz. Ook het pronkstuk van de hoeve mocht niet ontbreken, nl. de huifkar waar Pieter en Nele jaarlijks een meerdaagse reis mee maken doorheen het prachtige landschap van Henegouwen en ver daarbuiten.

Dan de paarden van stal gehaald: drie mooie bruine merries van het Belgisch trekpaardras. Tijdens het inspannen werden door de deelnemers allerhande vragen gesteld waar, door praatvaar Pieter, met de nodige kennis van zaken werd op geantwoord. Dan een kleine demonstratie met enkelspan bij eenvoudige werkjes zoals een lege driewielkar verzetten, een kleinigheid uit de weide slepen enz. Ondertussen kregen we toch wat meer inzicht omtrent sturen op “kordeel” en we onthouden daarbij dat de stem erg belangrijk is.

En nu: het driespan. Tijdens het inspannen kregen we nog wat les in wiskunde wat als gevolg gaf dat de drie “paardenkrachten” netjes naar één punt werden geleid zodat de wagen die moest getrokken worden correct in de gevraagde richting kon gestuurd worden.
Dus eens de wagen voor de paarden gespannen (of is het andersom), wij met z’n allen daarop om een leuke toer te maken door het prachtige Henegouwse landschap met z’n enorme boerderijen waar vroeger honderden mensen en paarden werden tewerkgesteld. Helaas behoort dat deel van het verhaal definitief tot het verleden.

Gezien ook de weergoden niet echt tegen waren, werd er tijdens de rit gezellig gekeuveld, vragen gesteld, enz.. kortom: genoten. Verschillende malen kwam me de tekst van Willem Vermandere’s liedje over “Blanche en z’n peerd” voor de geest, nl “e groot gat en ne steert”, maar dan in’t drievoud.

Eens terug op de hoeve waren er verschillende deelnemers die nog graag een korte demonstratie “ploegen” hadden gekregen, dus onze Pieter met z’n driespan naar ’t veld waar de ploeg werd ingespannen om zoals men dat zegt “enkele voortjes te trekken”. En wij maar meestappen achter de ploeg om niks van de uitleg te missen.
Ondertussen was de klok natuurlijk niet blijven stilstaan en werd het stilaan tijd om af te ronden. Maar wat bleek, Nele had samen met zoon Jef bij de warme haard nog gezorgd voor een stapel pannenkoeken met een tas koffie of een stevige pint naar keuze; echt lekker na die gezonde buitenlucht. Natuurlijk kwamen de tongen dan pas goed los en werd er nog serieus gepraat over paarden en aanverwante.

Helaas, helaas aan alle mooie liedjes komt een einde en rond de klok van zevenen is iedereen met een goed gevoel huiswaarts gekeerd om de opgedane kennis al dan niet in de praktijk om te zetten.

Alvast bedankt Pieter en Nele en wellicht tot een volgende keer ?

Namens TPV
Dirk Remaut